Choose Your Own Adventure als creatieve werkvorm

‘Choose your own adventure’, ook wel CYOA, is een verhaaltype waarbij de lezer van een boek de keuze krijgt hoe het verhaal verloopt (en afloopt). Vaak kun je bij cruciale momenten in het verhaal je personage een bepaalde keuze laten maken, bijvoorbeeld: ‘Jason komt aan bij een kruising, hij kan linksaf of rechtsaf.’ Veel mensen zullen het wel kennen.

Twinery

Met de website Twinery kun je heel intuïtief en snel een interactief CYOA-verhaal maken. Dit kun je dan heel eenvoudig publiceren als klein en compact html-bestand. Zo kun je het gemakkelijk opslaan of ergens online publiceren.

Hoe werkt de passage-map?

Twinery werkt met een zogenaamde map (overzichtskaart). Hiermee kun je gemakkelijk het overzicht over alle opties en keuzes houden. Je start als lezer bij het raketicoontje. Met de knop ‘Test from here’ kun je telkens testen of je verhaal goed loopt of nog een beetje ronkt.

Klik je op een passage, dan kun je deze bewerken. De bewerker heeft tal van functies, maar accepteert in elk geval html en eigen marking (d.w.z. invoer van speciale tekens die een bepaalde functie aanzetten). Zo betekent [[….]] dat er een nieuwe passage (keuze) gecreëerd moet worden.

Verder kun je ook andere media embedden, zoals een Youtubefilmpje.

Inzet in het schrijfonderwijs

De online software (web en desktop) is gratis en eenvoudig te gebruiken door leerlingen en studenten. Al na een korte uitleg kun je aan de slag en lekker je CYOA-verhaal uit laten testen. Voor het schrijfonderwijs kan het het uitgangspunt zijn voor creatieve opdrachten. Wat zo leuk is hieraan is dat leerlingen tijdens het schrijven van hun verhaal goed moeten blijven nadenken over de ontwikkeling van hun verhaallijn. Bovendien kan het proces, door middel van de testfunctie, te allen tijde door de docent, samen met de leerling, of eventueel als formatieve evaluatie met andere leerlingen, worden bekeken, wat natuurlijk heel leuk is.

Kortom een heel leuk, gratis programma dat online wordt aangeboden. Relatief simpel in het gebruik, hoewel je er ook geavanceerdere dingen mee kunt, zoals toevoegingen in CSS, JavaScript en meer.

Choose Your Own Adventure als creatieve werkvorm
Schuiven naar boven