Bezoek MU Plotting Patterns

Afgelopen vrijdag 19 januari was ik dankzij een initiatief van een van mijn collega’s op bezoek bij het MU in Eindhoven. Momenteel staat de expositie ‘Plotting Patterns’ centraal in hun ruimte.

Introductie

We ontvingen eerst een introductiepraatje van de programmabeheerders en medewerkers betrokken bij de huidige expo. We kregen info over de oprichting van het MU. Daarbij werd aangegeven dat het MU nadrukkelijk zichzelf niet identificeert als museum. Verder werd er een nieuw online, visueel archief van de voorgaande expo’s ge├»ntroduceerd.

Rondleiding Plotting Patterns

Opgedeeld in groepen gingen we de ruimte rond. We bekeken de diverse exogardens, een project waarbij onderzocht is in hoeverre je op basis van grondstofarme omgevingen, zoals Mars, toch een ecosysteem kunt inrichten. Daarna keken we verder naar een aantal wandprints die samen een beeld van het oppervlak van Mars gaven. Op de foto’s waren sporen zichtbaar van een voertuig (het voertuig dat de foto maakte). Een interessante gedachte was daarbij dat we niet alleen op Aarde onze afdruk achterlaten, maar nu dus zelfs ook op Mars. Tot slot keken we naar een aantal objecten op sokkels. Dit stelde een expositie van de toekomst voor waarbij men terugblikt op het antropoceen, oftwel het tijdperk waarin de Aarde en onze geologie de invloed ondervindt van de mens. Het is een vreemde gewaarwording om je voor te stellen hoe onze toekomstige generaties terug zullen kijken op wat we nu doen, en interessanter nog, hoe ze onze activiteiten zullen interpreteren.

Afsluiting

We sloten de avond af met lekker eten en leuke gesprekken. Een waardevolle avond en vol mogelijkheden om studenten een keer mee te nemen naar deze locatie.

Bezoek MU Plotting Patterns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven