Werkbezoek aan Mind Labs Tilburg

Op 13 juni had ik met collega’s een werkbezoek aan Mind Labs Tilburg. Een inspirerende ervaring met een goed verhaal.

Wat is Mind Labs?
Mind Labs is een instelling gevestigd naast de LocHal in in Tilburg. Mind Labs herbergt tal van labs waarbij interactieve tech kan worden ingezet voor fundamenteel en toegepast onderzoek, zoals voor in het onderwijs. Het complex is gelegen nabij station Tilburg Centraal en telt een drietal verdiepingen waar verschillende samenwerkingen plaatsvinden tussen onder andere Fontys Hogescholen, ROC Tilburg en de Onderwijsgroep Tilburg. Ook commerciële partijen zoals Zwijssen, DPG en Interpolis zijn gelieerd aan de projecten die in Mind Labs worden geïnitieerd.Wat is de doestelling?
Mind Labs wordt gedreven door een Practoraat (onderzoeksgroep van een mbo-instelling) waarbij de practor (hoofdonderzoeker) op basis van het onderzoeksplan projecten aanstuurt. In het bijzonder voor het practoraat is het momenteel het hoofddoel om onderzoek te faciliteren om erachter te komen hoe interactieve technologie ingezet kan worden om mbo’ers te motiveren.

Hoe werkt het?
Diverse stakeholders die met enthousiasme iets willen onderzoeken en maken worden geselecteerd. Als docent zijnde maak je iets, bijvoorbeeld in samenwerking met studenten, stagiairs en andere experts. Interne kennis is volop aanwezig, maar als er expertise van buitenaf nodig is, dan wordt die ingevlogen, bijvoorbeeld vanuit Tilburg University, bedrijven of als er licenties nodig zijn voor faciliterende soft- en/of hardware.

Wat was mijn ervaring?
Mijn ervaring was dat het een inspirerende omgeving is met een praktisch afgebakend en helder doel dat bijzonder waardevol is voor het onderwijs. Het is een plek waar onderwijsprofessionals de ruimte hebben om, samen met andere geïnteresseerden, vol enthousiasme te werken aan een concrete en waardevolle toepassing die vervolgens kan worden ingezet in het onderwijs.

Werkbezoek aan Mind Labs Tilburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven