Bezoek aan de World Press Photo Expo 2023

Op 18 september 2023 bezocht ik de World Press Photo tentoonstelling in het Studium Generale van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De Eindhovense Universiteit opent al jarenlang gastvrij haar deuren voor werelds beroemdste en meest prestigieuze persfotowedstrijd. Een klein verslagje van mijn bezoek.

Op weg

Met een aantal studenten trokken we ’s ochtends richting de TU/e. Omdat het gebouw vlakbij het centraal station is gelegen, is het goed bereikbaar. Bij de ingang deelde ik een handout uit met een aantal vragen voor de studenten. Mijn ervaring is altijd dat studenten er net iets dieper induiken als iets een klein beetje gekaderd wordt. Het prikkelen van de nieuwsgierigheid is dat toch een goede manier om ze in gang te brengen. We spraken af om rond 11:00 uur weer bij de ingang te verzamelen om na te bespreken.

Gesprekken met studenten

Tijdens en na het bezoek had ik diverse interessante gesprekken met studenten. Zo maakte een foto over de drugs- en karteloorlogen in Columbia wat los bij een student, omdat hij een keer zelf in Zuid-Amerika was geweest, op bezoek bij een vriend van hem. Hij vertelde over hoe de reis veel indruk op hem had gemaakt en begreep daardoor ook waarom de foto een winnaar was.

Een andere student was onder de indruk van de foto met de Oekraïense veteraan die beide armen en een been verloren had in de strijd. De foto toont een verslagen jongeman gekluisterd aan een ziekenhuisbed. Volgens het bijschrift is de foto ook precies bedoeld om te choqueren en de wrede brutaliteit van de oorlog in Oekraïne in beeld te brengen, zonder enig greintje van abstractie. In de rationale viel ook te lezen dat de fotograaf zelf ook verminkt was geraakt door hij een ledemaat had verloren. Die gebeurtenis inspireerde hem om het verlies van ledematen bij veteranen in beeld te brengen.

Weer een andere student was geschokt door de olievlek die in 2022 ontstond na een ongeluk waarbij bijna 12.000 vaten olie in zee lekten nabij het Peruaanse Lima. Het desolate landschap in de foto deed de student denken aan Tsjernobyl en hoe de kernramp, die zich in 1986 voltrok, een ware spookmetropool opleverde.

Photo by Alexey Demidov from Pexels: https://www.pexels.com/photo/shutter-blades-inside-a-camera-lens-10542183/

https://www.worldpressphoto.org/

Bezoek aan de World Press Photo Expo 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven