Generatieve AI inzetten bij creatief schrijven

Momenteel ben ik met mijn studenten bezig met een short story writing opdracht. Ze moeten een verhaal van tussen de 1000 en 2000 woorden schrijven in het Engels. Best een pittige klus dus. Iedere week krijgen ze in de ene les tijd om te schrijven, gecombineerd met in de andere les iets over storywriting. Om studenten te helpen met het ontwikkelen van hun personage, heb ik tijdens de laatste les gebruikgemaakt van generatieve AI. Hoe heb ik dat precies gedaan?

Voorbereiding

Ik merkte dat voor veel studenten de hoofdpersoon van hun verhaal een belangrijk startpunt was. Om te oefenen met persoonlijke eigenschappen, heb ik ze eerst wat verteld over emoties, persoonlijkheid (Big Five) en hoe gedrag daarbij een uiting is van wat zich in het personage afspeelt. Op grote vellen papier heb ik ze toen in groepjes van twee of drie hun favoriete personage laten opschrijven. Met stift moesten ze samen een sterkte-zwakte-analyse van dat personage maken. Hierdoor werden ze gestimuleerd om woorden voor karaktereigenschappen te bedenken, zoals energetic, trustworthy en disrespectful. Kortom, gelijk een goede oefening met Engelse bijvoeglijke naamwoorden. Deze vellen moesten ze vervolgens in het Engels klassikaal presenteren aan elkaar. Al gauw kom je dan, op basis van de literatuur1, uit op het feit dat realistische personages character flaws hebben. Daarom heb ik ze, los van het verhaal, een character profile laten invullen. Hoe meer je over je personage weet, hoe beter je weet hoe ze zouden kunnen reageren in bepaalde situaties.

Lucidpic

Om de studenten nog wat extra te helpen met het bedenken van hun personage, heb ik ze laten experimenteren met de website www.lucidpic.com. Dit is een website waar je door bepaalde eigenschappen uit te kiezen een fotorealistisch beeld van een niet bestaand persoon krijgt.

Screenshot van de website Lucidpic.com. Een door AI-gegenereerde man met hoed.

Character.ai

Als volgende oefening studenten te helpen zich hun personage voor te stellen, heb ik ze laten experimenteren met de website beta.character.ai. Deze website, gebaseerd op ChatGPT, geeft je de mogelijkheid om een personage aan te maken op basis van een aantal aanwijzingen en prompts. Vervolgens genereert het programma jouw personage en kun je ermee chatten. Reeds bestaande personages die op de website beschikbaar zijn, zijn onder meer Elon Musk, Draco Malfoy en Leonardo Davinci. Het idee achter chatten met je zelfbedachte personage kan zijn dat je daardoor meer inzicht krijgt in zijn of haar karakter, en daarmee mogelijk inspiratie opdoet voor het bedenk- en schrijfproces. De studenten vonden het in elk geval leuk en verfrissend om ermee te werken!

Screenshot van de website beta.character.ai. Het invulveld waarmee je een personage kunt creëren. Het is ook nog mogelijk om meer geavanceerde opties te gebruiken, voor een realistischer resultaat.
Generatieve AI inzetten bij creatief schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven