Review: ChatGPT, verbijsterend goede interactieve A.I.

Recentelijk verscheen de openbare versie van ChatGPT. Het betreft een chatbot met aan de achterkant bijzonder vergevorderde toegepaste kunstmatige intelligentie. Veel mensen waren er van onder de indruk en voor veel mensen was het ook een schok. Zo is de bot in staat om op basis van input van de gebruiker volledige teksten te generen en in feite geavanceerde interacties aan te gaan. Hoewel ik wist dat het eraan zat te komen, stond ik toch wel paf van hoe goed het algoritme werkt. Reden om het uit te testen! Drie zaken die me opvielen.

Taalherkenning

Of je nu in het Engels, Duits of Nederlands typt, ChatGPT zal in principe gewoon antwoord geven in de taal die je hem (of haar?) voedt. Dat is fijn, want daar hoef je daar dan niet over na te denken.

Uitgebreid

Wat meteen ook opvalt aan de antwoorden, is dat ze heel uitgebreid zijn. Als je bijvoorbeeld vraagt om ‘Hoe word ik een betere docent?’, dan krijg je een volledige opsomming met daadwerkelijk nuttige tips. De antwoorden worden overigens ook heel snel gegenereerd. Verder kan ChatGPT ook programmeren. Vraag het bijvoorbeeld om een eenvoudig spel te schrijven in Python en het doet dat ter plekke…. dat is natuurlijk waanzinnig…(!)

Effectief

Wat tot slot opvalt is dat ChatGPT bijzonder effectief is. Anders gezegd, hij doet wat je hem vraagt. Vraag je bijvoorbeeld om een essay van 1000 woorden over postmodernisme of Hamlet, dan doet het dat ook. En bijzonder rap ook nog overigens. Dit betekent dat de interpretatiemodules van het algoritme van ChatGPT bijzonder goed zelflerend zijn.

Screenshot van de output van ChatGP met als vraag ‘Write me an essay on Shakespeare’s Hamlet.

Conclusie

Tegenwoordig werkt A.I. heel polariserend. Sommige mensen vinden het een bedreiging. Andere zien het als een kans. Wat deze openbaar beschikbare A.I. laat zien is dat het sterk de potentie heeft om ons als ‘werkenden’ bij te staan bij het oplossen of genereren van ideeën bij complexe vraagstukken. Hier was onlangs ook een interessante podcast over op BNR bij het programma Eye Openers genaamd Creativiteit krijgt een nieuwe identiteit – wat betekent AI voor designers?

Meer lezen over ChatGPT? Lees dit leuke artikel op medium.com https://markwschaefer.medium.com/20-entertaining-uses-of-chatgpt-you-never-knew-were-possible-3bc2644d4507

Review: ChatGPT, verbijsterend goede interactieve A.I.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven