ChatGPT is vandaag de dag alom bekend als de megaslimme chatbot waarmee leerlingen hun huiswerk snel maken en waarmee je je WOZ-bezwaarbrief schrijft. DALL-E (spreek uit: dah-lie) is de evenknie van ChatGPT waarmee je door instructies te geven (prompts) kunt vragen om een afbeelding te genereren.
Als je bijvoorbeeld de prompt ‘digital art of a library with a huge number of books and a student with vr goggles looking at it and the ceiling made of stars and space.’ ingeeft, krijg je:
AI van invloed op kunst beroepen
Onlangs was al in het nieuws dat niet iedereen te spreken is over de kersverse mogelijkheden van generatieve AI. Nog zwaarmoediger was een bericht van een professioneel 3D-renderer (iemand die digitale 3D-modellen maakt van voorwerpen) die zich ineens overbodig vond geworden met de komst van 3Dpresso. Dat programma kan dus, zoals je al verwacht, een digitaal 3D-model maken door een voorwerp simpelweg te filmen. Dat is vergelijkbaar met een zandkunstenaar die, na dagenlang werk, een prachtige werk oplevert, maar wiens werk nu vervangen wordt door een levensgroot ‘zandvormpje’ waarmee je binnen enkele seconden een zandkunstwerk neerzet.
Wie is de eigenaar?
Naar aanleiding van de berichten over kunstenaars die zich ‘bedonderd’ voelen, begon ik me af te vragen wie dan de juridische eigenaar is van de beelden die je met DALL-E genereert. Daarover vond ik een mooie visuele samenvatting hier.
Kortweg staat er:
Voorwaarden voor commercieel gebruik
- Je bent de eigenaar van de instructies en geüploade bestanden op DALL-E
- Je ontvangt het volledige recht om de gegenereerde afbeeldingen te gebruiken, doorverkopen en op andere manieren te gebruiken voor commerciële doeleinden (maar je bent niet de eigenaar)
- Je mag het gegenereerde beeld gebruiken voor ieder zakelijk doel op voorwaarde dat je daarmee niet het beleid van OpenAI overtreedt.
- Het bovenstaande is van toepassing op alle afbeeldingen, los van of gratis of betaalde credits zijn gebruikt.
Beperkingen
- Je afbeeldingen mogen niet in overtreding zijn van het beleid van OpenAI.
- Dit betreft voornamelijk schadelijke, beledigende, misleidende of op andere manier illegale content.
- Je mag ook niet doen alsof of claimen dat je afbeeldingen gegenereerd zijn door een mens.
- In situaties waar dat relevant is dien je te laten weten dat je afbeeldingen zijn gemaakt met de software van DALL-E.
Conclusie
De gedachte is al snel dat je volledig eigenaar bent van het gegenereerde beeld. Het is toch immers computergegenereerd? Het probleem is echter dat je met het gebruik van OpenAI’s DALL-E impliciet akkoord bent met de algemene voorwaarden. En in die voorwaarden staat dus dat je in principe het beeld mag inzetten voor commercieel gewin, maar niet dat je de eigenaar bent. En dat laatste is essentieel…want als jij niet de eigenaar bent, dan is OpenAI de eigenaar, en welke juridische consequenties dat heeft…
De volledige content policy van OpenAI’s DALL-E vind je hier.