De Kunst van het Presenteren

Afbeelding: Douwke op het podium

De afgelopen weken ontvingen mijn studenten een tweeluik masterclass presenteren van presentatietrainer Douwke de Backer. Wat zijn haar waardevolle presentatietips geweest aan onze studenten? Welke geheime ingrediënten voor een indrukwekkende presentatie beaamt ze zelf?

Thuis op het podium

Professioneel presentatrice en trainer Douwke werkte jarenlang in het bedrijfsleven. Tijdens haar loopbaan kwam ze erachter dat ze van nature uitblonk in presenteren. “Ongeacht mijn functie, kwam het aan elkaar praten van het bedrijfsevenement altijd op mijn bord terecht.” Tegelijkertijd fascineerde dit gegeven haar bijzonder. Samen met een loopbaanbegeleider kwam ze erachter dat ze eigenlijk op het podium thuis hoorde.


“Ongeacht mijn functie, kwam het aan elkaar praten van het bedrijfsevenement altijd op mijn bord terecht.”

— Douwke de Backer, presentatie-expert

Als docenten zijn we met trots vervuld als we onze studenten met hun eigen stijl zien presenteren over hoe ze gegroeid zijn, waar ze staan en wat hun ambities zijn. Ook plezier hoort daar bij, want zoals Douwke zegt: “presenteren is een feest.” Bovendien komt presenteren terug in bijna alles waar we in contact komen met anderen doen. “Presenteren is namelijk ook pitchen, solliciteren, netwerken, bloggen, vloggen. Het is een kans om jezelf of jouw product of dienst op de kaart te zetten, “ aldus Douwke.

Afbeelding: Douwke oefent samen met studenten de powerpose.

“presenteren is een feest” Douwke de Backer

IK zeg IETS tegen JOU

In de masterclass kregen de studenten verschillende praktische oefeningen, tips en adviezen mee. Van powerposes tot zichzelf voorstellen, ademsteun en technieken om de zenuwen te bedwingen, mensen in de ogen leren aankijken, alles kwam voorbij. Maar de kern van presenteren zat volgens Douwke in de storytelling. Haar gouden formule luidde: IK zeg IETS tegen JOU. Ofwel: Voeg in je verhaal altijd iets toe over jezelf, zorg ervoor dat je een waardevolle boodschap hebt die je vanuit je hart uitdraagt, én maak contact! Een presentatie is namelijk geen eenrichtingsverkeer. Nee… je publiek ‘praat’ – non-verbaal terug. Een andere waardevolle tip van haar: vermijd ‘death by powerpoint’ “Storytelling is alles! Jij bent de verteller, dus zorg ervoor dat je publiek zich focust op jou, anders vallen ze in slaap.”

Geestig filmpje van Cabaretier Arnout Van den Bossche over Death by Powerpoint

Meer weten over Douwke de Backer? Ga naar www.douwkedebacker.nl

De Kunst van het Presenteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven