Blogpost: Terugblik op de Kick-off AI x Design – Onderwijsbijeenkomst bij BNO
Op maandagochtend 16 juni woonde ik de kleinschalige kick-offbijeenkomst bij van AI x Design, georganiseerd door de BNO in Amsterdam. In de ruimte aan het Wagnerplein in hartje Amsterdam kwamen onderwijsprofessionals (managers, docenten en adviseurs) van diverse ontwerpopleidingen (Design Academy Eindhoven, Grafisch Lyceum Rotterdam, ArteZ, en anderen) samen om te praten over een onderwerp dat het vakgebied steeds meer raakt: generatieve AI in de creatieve industrie.
De bijeenkomst stond in het teken van uitwisseling, reflectie en samenwerking. Na een korte introductie en terugblik op het eerdere BNO-event AI Conversations (waar thema’s als auteursrecht, dataveiligheid en ethiek centraal stonden), gingen we met elkaar, in drie groepen verdeeld op basis van het type opleiding, in gesprek over de kansen én uitdagingen van AI in het ontwerponderwijs.
Wat mij vooral opviel, was de gedeelde urgentie en dat veel instellingen nog zoekende zijn naar een passend antwoord: AI vraagt om een herbezinning op hoe en wat we studenten leren. Tegelijkertijd was er veel nieuwsgierigheid en openheid. Er werden good practices gedeeld, knelpunten besproken en gediscussieerd over de impact van AI. Ook werd duidelijk dat we als onderwijsinstellingen veel van elkaar kunnen leren — en dat er behoefte is aan meer samenwerking en kennisdeling.
Belangrijkste thema’s
– hoe zorgen we ervoor dat docenten meegaan (of de urgentie inzien)?
– welke skills zijn, in het bijzonder voor de creatieve sector van belang?
– hoe zorg je voor opleiding en training?
De ochtend werd afgesloten met een informele lunch, waar de gesprekken gewoon doorgingen. Voor mij persoonlijk was dit een waardevolle bijeenkomst: het gaf inzicht in hoe collega’s met AI omgaan in hun onderwijs, alsook een inkijkje in hoe anderen het aanpakken. Ook kwam ik een van medewerkers van de Datafoundry tegen, een TU/e-project dat in het bijzonder wil insteken op het faciliteren van AI voor designonderwijs. Verder heb ik nog gesproken met diverse medewerkers van Avans Hogeschool, TU/e, Grafisch Lyceum Rotterdam. Tot slot he bik nog gesproken met de hosts, o.a. Dewi van der Klomp, Linda van Zijp en Wesley Hartogs, van wie de laatste ook lid van de werkgroep AIxDesign. Uiteindelijk hebben we als groep afgesproken dat we uitwisseling mogelijk gaan maken met behulp van Miro, LinkedIn en Teams.
(deze tekst is deels geschreven met behulp van AI)