Vandaag neem ik graag de online designomgeving van Canva onder de loep. Zelf werk ik er al enige jaren mee, maar de laatste tijd is er veel gesleuteld aan het programma. Het is de moeite waarde dus om het een en ander op een rijtje te zetten.
Waarom zou je Canva gebruiken?
Canva is een bijzonder eenvoudig en simpel online grafisch ontwerpprogramma. Vooral het drag-and-drop-principe werkt erg goed. Daarnaast is er voor elk type digtale media of printmedia wel een sjabloon dat je direct kunt inzetten. Voor een groot deel is het bovendien gratis en heb je binnen enkele minuten – of zelfs seconden – professioneel en gaaf uitziende documenten en visuals.
BINNEN ENKELE MINUTEN – OF ZELFS SECONDEN – PROFESSIONEEL EN GAAF UITZIENDE DOCUMENTEN EN VISUALS.
Wat is er nieuw?
Onlangs zijn er een smart mock up en een contentplanner aan de omgeving toegevoegd. Met de smart mock up kun je bijvoorbeeld je eigen school- of bedrijfslogo – welke foto je ook wilt – eenvoudig en snel op het scherm van een device laten afbeelden. Verder is er ook een contentplanner toegevoegd, waarmee je in principe mediacampagnes goed in de gaten kunt.
Met welke apps werkt Canva samen?
Tegenwoordig kun je Canva integreren met allerhande bekende apps. Na een koppeling te hebben gemaakt, kun je bijvoorbeeld direct media importeren vanuit Google Drive, Google Foto’s, Instagram, Facebook, Twitter, Tumbler, Dropbox en nog veel meer. Verder zijn er tal van mogelijkheden om je media verder te bewerken, zoals met de brand personage app, waarmee je een personage kunt ontwerpen. Ook zijn er tal van apps beschikbaar voor fotobewerking, zoals Duotone, Prisma en Liquify.
Conclusie en waardering
Canva is één van de fijnste snelle ontwerptools van dit moment. Het werkt fantastisch intuïtief en geeft het duidelijk aan als het geld gaat kosten en wat je daarvoor krijgt. Toegegeven, op de gratis versie zitten beperkingen, maar het programma geeft wel duidelijk aan waar die zitten. Bovendien heb je gratis en voor niets toegang tot een flinke collectie ontwerpen en sjablonen, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.