Bezoek aan de Data en AI Parade in Den Bosch 2025

Op donderdag bezocht ik als docent de Data en AI Parade in het Provinciehuis in Den Bosch samen met een twee collega’s, een docent uit mijn team en een van onze onderwijsadviseurs. Het evenement bracht professionals uit het mbo, bedrijfsleven en de overheid samen rondom het snelgroeiende thema Kunstmatige Intelligentie (AI). Gedurende de middag woonde ik verschillende lezingen en panels bij en nam ik actief deel aan een interactieve sessie over de ontwikkeling van AI Avatars.

Wat meteen opviel was de brede insteek van het programma. Zowel de praktische toepassingen van AI als de ethische en maatschappelijke vraagstukken kwamen aan bod. In één van de lezingen werd uitgebreid stilgestaan bij de inzet van AI in het onderwijs en het mkb. Hoogleraar Max Louwerse benadrukte het belang van inzicht in AI, naast alleen het gebruik ervan. Hij riep op tot een bewustere integratie van AI in het mbo – iets waar ik als docent volledig achter sta.

Bijzonder vond ik ook mijn deelname aan een interactieve lezing over een AI Avatar die momenteel ontwikkeld wordt. Deze technologie maakt het mogelijk om via een geavanceerde digitale avatar op natuurlijke wijze te communiceren met een AI-systeem. Tijdens de sessie konden we in realtime vragen stellen aan deze avatar, die niet alleen technisch indrukwekkend was, maar ook verrassend menselijk aanvoelde in de manier waarop het reageerde. Toch blijft vanuit mijn, als iemand die in het onderwijs werkt, de vraag in hoeverre het wenselijk is dat een AI Avatar, waarmee op menselijke manier communiceren de maat is, en die altijd beschikbaar is, een goed idee is. Het trainen van deze AI moet dan heel goed gebeuren.

Daarnaast heb ik een panelgesprek bijgewoond dat werd geleid door Erdinç Saçan (docent en auteur bij Fontys ICT), en schrijver van zijn laatst uitgebrachte boek ‘AI voor iedereen’. In dit gesprek kwamen mensen uit het bedrijfsleven, ondernemers, de gemeente en het onderwijs aan het woord. Er ontstond een gevarieerd beeld van hoe AI wordt beleefd en ingezet, maar er klonk één duidelijke rode draad: bedrijven verwachten van hun medewerkers dat zij goed leren ‘prompten’ en vaardig worden in het gebruik van AI-tools. Dit bevestigde voor mij opnieuw hoe belangrijk het is om studenten niet alleen kennis te laten maken met AI, maar hen ook te leren hoe ze er kritisch en creatief mee kunnen werken.

Bezoek aan de Data en AI Parade in Den Bosch 2025

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven