Afgelopen week was ik uitgenodigd voor een online bijeenkomst over leesbevordering. Een flink aantal van professionals uit verschillende bibliotheken deelde enthousiast hun ervaringen en plannen om het leesplezier bij jongeren te vergroten. Hoewel het best een lange sessie was, wil ik graag de hoogtepunten met delen in dit blogbericht.
De sprekers, vanuit steden als Eindhoven en Breda (vooral Brabant), lieten duidelijk merken dat ze leesbevordering niet als een verplicht nummer zien, maar als een kans om jongeren echt te bereiken. De uitdaging? Hoe maak je lezen aantrekkelijk voor de jeugd van vandaag, die omringd wordt door allerlei digitale prikkels?
Een van de initiatieven die mijn aandacht trok, was het idee van een ‘BookFest’. Hierbij werd de bibliotheek omgetoverd tot een feestelijke plek vol activiteiten, workshops en boekgerelateerde evenementen. Het doel? Jongeren op een laagdrempelige manier in contact brengen met boeken en leesplezier. Initiator en organisatie Floor Brock (Bibliotheek Eindhoven) vertelde hier enthousiast over.
Maar het ging niet alleen om feestjes en evenementen. Ook werden er slimme strategieën besproken om jongeren te betrekken bij het samenstellen van de collectie. Denk aan het organiseren van een boekenclub waarin jongeren zelf kunnen stemmen op welke boeken ze graag willen lezen. Op die manier wordt lezen niet alleen een activiteit, maar ook een vorm van zelfexpressie en participatie. Hier was vooral Siebe Brouwer bij betrokken.
Wat ik vooral inspirerend vond, was de creativiteit waarmee deze bibliotheken te werk gingen. Van manga workshops tot blind dates met boeken, er was voor elk wat wils. En het mooie is dat al deze initiatieven bijdragen aan een inclusieve leescultuur, waarin diversiteit en persoonlijke voorkeuren centraal staan. Vanuit de deelnemers kwam ook iemand aan het woord die organisator was van Flip the Page, een Bredaas boekenfestival. Er werden handige tips uitgewisseld.
Al met al was het een energieke bijeenkomst vol ideeën en inspiratie. Het bewijst maar weer dat leesbevordering niet saai of ouderwets hoeft te zijn, maar juist blits en eigentijds kan zijn. Ik kijk nu al uit naar de volgende editie en ben benieuwd welke nieuwe initiatieven er dan weer besproken zullen worden.